Naptár | Bejegyzések napjai

2018. május
h k s c p s v
« ápr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Szeretet, útmutatás, helyreigazítás – tartozol ezzel a gyermekednek!

Szülőként szeresd a gyermekedet, mutass neki utat, és ha szükséges, élj a helyreigazítás eszközével.

 

„Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti.” (Példabeszédek 13,24)

A Bibliában azt olvassuk, hogy hogy ha szereted a gyermekedet, akkor fegyelmezed is őket. Méghozzá szeretettel, nem haraggal. Ne dőlj be annak a gondolkodásmódnak, hogy a jó szülő nem fegyelmezi a gyermekét, mert túlságosan is szereti ahhoz, hogy fegyelmezze. Az igazság az, hogy ha nem fegyelmezed a gyermekedet, az nem azért van, mert őket túlságosan szereted, hanem azért, mert magadat túlságosan szereted. Egy Gallup közvéleménykutatásból kiderült, hogy az érettségizők 90 %-a azt kívánja, bárcsak szüleik és tanáraik szerették volna őket eléggé ahhoz, hogy jobban fegyelmezzék őket, és többet várjanak el tőlük. Olyanok vagyunk, mint a víz, a legkisebb ellenállás útját követjük. Sokkal könnyebb elsiklani dolgok felett, kikerülni a konfrontációt, homokba dugni a fejünket, és remélni, hogy a dolgok majd másiktól rendbe jönnek, mint elszenvedni egy szeretett gyermek fegyelmezésének fájdalmát. „…akit szeret az Úr, azt megdorgálja, de mint apa a fiát, akit kedvel.” (Példabeszédek 3,12) Szívd magadba, és engedd leülepedni ezt! A legjobb és legbölcsebb apa Isten. Ő nem csupán szeret, ő maga a szeretet. Mégis azt olvassuk itt, hogy Isten fegyelmez, megdorgál. Minden szülő, aki nem hajlandó fegyelmezni gyermekét, azt mondja gyakorlatilag, hogy jobb szülőnek tartja magát Istennél! A szeretet mindig a másik ember javát keresi – és vannak helyzetek, amikor a szeretet megköveteli, hogy fegyelmezzünk és neveljünk.

 

„A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság, de a fenyítő bot kiűzi belőle.” (Példabeszédek 22,15)

Rémisztő, fölháborító, hogy a Szentírás leostobázza a gyermekem? Az ostoba kifejezésnek többféle jelentése van, például: érettség vagy bölcsesség hiánya, hajlam a szabályok áthágására. Ha szereted a gyermekedet, megtanítod, hogy az élet szabályokra épül – ha betartjuk azokat, sikert élünk el, ha nem tartjuk be, azt megszenvedjük. A Biblia azt mondja, hogy a tévhiteket ki kell űznünk gyermekünk szívéből. Ahogy az autónak is azért van kormánya, hogy a helyes irányban tudjuk tartani, és ne engedjük lesodródni az útról, úgy a gyermekünknek is szüksége van helyreigazításra. Salamon azt mondja: „A bot és a fenyítés bölccsé tesz, de a kényeztetett gyermek szégyent hoz anyjára.” (Példabeszédek 29,15) Mit jelent ez? Ha hagyják, hogy egy gyermek a saját feje után menjen, akkor meghagyják abban az állapotban, amelyben született. Márpedig ennek az állapotnak a neve: „ostobaság”. Éppen ezért a gyermeket meg kell tanítani arra, hogy tisztelje a tekintélyt, és tartsa be a szabályokat; meg kell tanulnia, hogy tetteinek következményei vannak. Tartozol azzal gyermekednek, hogy ezt elmagyarázd neki.

 

„Fegyelmezd fiadat, akkor nyugodt lehetsz felőle, sőt örömöt találsz benne.” (Példabeszédek 29,17)

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy mindig megfeddi a gyermekét, ha valamiben hibázott, ahelyett (negatív megjegyzés), hogy emellett arra is rászánná az időt, hogy elmondja, hogyan hozhatja helyre a dolgot, hogyan maradhat a helyes úton (pozitív megerősítés). A biblikus intésben a feddés és a helyreigazítás egyaránt jelen van. Gyermeked előtt így lesz követendő példa és terve a sikerhez.

 

(Forrás: Mai IGE)