Naptár | Bejegyzések napjai

2018. április
h k s c p s v
« Már    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Flow-ra föl! Legjobb önmagad nyomában

„Gondolj egy olyan pillanatra az életedben, amikor annyira elmerültél abban, amit épp csináltál, hogy a világ teljesen megszűnt körülötted. Az agyad nem kalandozott mindenfelé, hanem lézerfókusszal koncentráltál az előtted álló feladatra – olyannyira, hogy magadról is teljesen megfeledkeztél. Mintha az idő is megállt volna. Miután felocsúdtál, meglepetten tapasztaltad, hogy sokkal több vagy akár sokkal kevesebb idő telt el, mint gondoltad volna.

Ez nagyjából a flow. A flow-élményt nagyon speciális feltételek között csíphetjük el. Szükséges hozzá egy kihívás, amely próbára teszi a képességeinket, de nem haladja meg őket. Ha a kihívás magasabb, mint aminek a megoldására képesek vagyunk, az szorongást vált ki, ha viszont a képességeink jóval meghaladják a kihívás mértékét, egyszerűen unatkozni fogunk.”

A következő egyszerű megfigyelés által saját élményeid szakértőjévé válhatsz. Elég adatod lesz ahhoz, hogy következtetéseket tudj levonni.

Állítsd be a telefonod ébresztő vagy emlékeztető funkcióját egy nap során 8-10 alkalomra. És amikor a jelzőhang megszólal, válaszolj az alábbiakra:

Mit csinálsz éppen?/Kivel vagy éppen?

Hogyan jellemeznéd a hangulatodat e tevékenység közben?

Hogyan jellemeznéd az időérzékelésedet?

Értékeld a koncentrációd mértékét 1-től 5-ig.

Mennyire tartasz attól, hogy nem sikerül a feladat? Ezt is 1-től 5-ig értékeld.

Tehát a feladat, hogy 8-szor-10-szer válaszolj!

Nézd meg, mely tevékenység (feladat) közben volt nagyon magas a koncentrációd és érezted úgy, hogy teljes a kontrollod az előtted álló feladat fölött. Figyeld meg a választott jelzőket visszaolvasva. Hol fog el az az érzés, hogy igazán a „legjobb önmagad” voltál? Ez azért fontos, mert ahol legjobb önmagad vagy, erősen flow-gyanúsak. Nincs más teendőd, mint ezekből többet és többet „csinálni”.

 

(Forrás, idézetek: Üzlet & Pszichológia 2018. február-március VII. évfolyam 1. szám – Horváth Irma)

Folytatjuk…