Naptár | Bejegyzések napjai

2018. április
h k s c p s v
« Már    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Flow (bevezetés)

„A flow-t, más néven áramlatot megfogalmazója, Csíkszentmihályi Mihály a tökéletes élménynek is nevezi. Hogy miért? Létrejöttekor olyan tevékenységet végzünk, amely közben a pszichés energia semmilyen gátba nem ütközik, tehát szabadon áramlik. Az ilyen esemény nem csupán élvezetes, hanem örömteli.” (Kun Anett)

„Egy dolog adhat kimeríthetetlen és elégedett örömöt: ha belülről fejlesztem a képességeimet, érzem, hogy egyre nagyobb hatással vagyok a környezetemre, és egyre boldogabban tudok cselekedni.” (Dr. Buzády Zoltán)

A flow-élmények teszik olyanná az életünket, amilyenről álmodunk.

A flow 8 pontja:

  1. Legyenek világos céljaid!
  2. Kapj azonnali visszajelzést!
  3. A nehézségeket mérd a képességeidhez! Azaz ne legyenek se túl kicsik, se túl nagyok, és biztosítsák a folyamatos tanulás készségét. Majd állandóan emeld a lécet, hogy a teljesítményed javuljon.
  4. Koncentrálj! Figyelmed irányítsd kizárólag arra, amit éppen csinálsz!
  5. Tanuld meg a „csőlátás” alkalmazását, hogy kiiktasd azokat a tényezőket, amelyeket nem tudsz befolyásolni!
  6. Érezd, hogy kézben tartod a dolgokat!
  7. Koncentrálj a tevékenységre úgy, hogy közben felülemelkedsz az éneden, megfeledkezel róla, és kirekesztesz minden önkritikát.
  8. Ismerd fel, amikor az időérzéked átalakul!

 

(Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi- és Prima Primissia-díjas pszichológus, a kreativitás és a tökéletes élmény pszichológiájának egyik legismertebb kutatója, a flow-elmélet megalkotója. Dr. Buzády Zoltán a Hivatalos Flow-alapú Vezetéstudomány Globális Kutatóhálózat igazgatója és a Budapesti Corvinus Egyetem docense.)

 

(Forrás, idézetek: Üzlet & Pszichológia 2018. február-március VII. évfolyam 1. szám – Bódy Gergő; Nagy-Józsa Dorottya; Kun Anett)

Folytatjuk…