Naptár | Bejegyzések napjai

2018. április
h k s c p s v
« Már    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Életvonal (Kreatív élettervezés – 4. rész)

A papírra vetett életrajzok olyanok, mint egy menetrend: csak állomásokból állnak. Szavak és számok egy papíron. De milyen magasságok, mélységek, milyen személyes élmények rejlenek mögötte? Milyen összefüggések vehetők észre, mutathatók ki? Ez a gyakorlat az összefüggésekre helyezi a hangsúlyt.
Kezdjük egy hétköznapon alkalmazható gyakorlattal:
1.) Egy napon keresztül, minél gyakrabban (például óránként) jegyezd föl, hogy hogyan érzed magad.
2.) Majd ezekre a jegyzetekre támaszkodva, gondolj vissza a különböző időszakokra: mit tettél vagy gondoltál akkor? Kikkel és milyen eseményekkel voltál éppen elfoglalva?
3.) Rajzolj egy érzelmi görbét a napról, az egyes időpontokon keresztül, csúcspontokkal és mélypontokkal.
4.) Most pedig vedd szemügyre a görbét, különös tekintettel a kiugró értékekre. Mik az első, spontán gondolataid ezzel kapcsolatban? Mi volt meglepetés, és mi volt az, amire számítottál? Milyen felismerésekre jutottál a következő napok (illetve akár további életednek)  alakítására nézve?
Életvonal gyakorlat:
Ezzel a gyakorlattal más/új perspektívából tekinthetsz az életutadra. Egy olyan nézőpontból, ami segíthet jobban elrendezni az eseményeket. Ezzel a gyakorlattal lehetőséged nyílik, hogy  felfedezd saját kompetenciáidat. Kirajzolódhat, hogy milyen helyzetekben és környezetben tudsz legjobban boldogulni. Ez fontos lehet a jövőd tervezése szempontjából.
Lássuk!
Kérlek, rajzolj egy koordinátarendszert, melynek függőleges tengelye az érzelmi mutató lesz (1-től 10-ig oszd be), a vízszintes tengelye pedig az idő. Ezután írj be fontosabb eseményeket (dátummal), balról jobbra haladva, kronologikus sorrendben. (Gondold át közben ezeket a történeseket. Kik/mik voltak ilyenkor fontosak? Milyen hangulatot, érzést, illatot hoz eléd?) Ha készen vagy, pontozd (értékeld) a fölsorolt eseményeket (az érzelmi mutató beosztása szerint). Majd kösd össze ezeket a pontokat egy vonallal.
Mi tűnik föl, ha ebben az új formában szemléled az önéletrajzodat? Vannak olyan mélypontok, illetve csúcspontok, melyek megleptek? Milyen összefüggéseket, eddig rejtett hasonlóságokat veszel észre?
Mi okozta a süllyedést? Mit tettél, hogy a völgyből a hegycsúcsokra juss? A válaszok segítségével láthatóvá válnak az erőforrásaid (kompetenciáid)! Milyen helyzetekben, milyen tevékenységtől, milyen emberekkel érezted jól vagy rosszul magad?
Ez a gyakorlat megakadályozhatja az ismétlési hibákat, és lehetővé tesz egy személyre szabott hivatás- és életterv készítését. Értékes utalásokkal szolgálhat például arról, hogy milyen helyzetekben érzed jól magad, milyen helyzetek lelkesítenek, milyen erőforrásokból tudsz meríteni nehéz helyzetekben.
Eredményes, lelkesítő életvonal rajzolást!