Naptár | Bejegyzések napjai

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

A sértés lehetséges előzményei és következményei a párkapcsolatban

Előzmények

A kritikát, sértést megfogalmazó személy a legtöbb esetben fájdalmat okoz – illetve akar okozni – partnerének. Ennek oka lehet, hogy neki is fájdalmat okoztak, hogy csalódás, sérelem, rossz érzés van benne, amit a partnere váltott ki belőle akkor vagy korábban – azaz a sértés sérelemre született válasz lehet. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a (korábbi) sérelmet nem a partner okozta, hanem más személyek (esetleg főnök, más kapcsolat, szülők, testvérek), mégis az aktuális partner lesz a sérelem elszenvedője. Ebből tehát az következik, hogy a sértés, a fájdalom, a csalódás előbb vagy utóbb sértést szül.

A sérelem megfogalmazója a legritkább esetben mondja ki rossz érzés nélkül negatív véleményét, sértését. Általában a sértő fél is megbántva, csalódottnak, kudarcosnak érzi magát, ami kellemetlen, kínzó állapot lehet számára.

Következmények

A kritikát megfogalmazó fél üzenete mindig hatással van a befogadóra. Legtöbb esetben a sértések egy idő után célba érnek, ezáltal a sértett fél elbizonytalanodik önmagában, rossznak érzi magát, s ettől kezdve a bántások önmagukat beteljesítő jóslatként működhetnek.

Egy másik lehetséges kimenetel, hogy az önmagában elbizonytalanodó sértett fél „eltávolítja” magától a partnerét – és ezzel együtt a sérelmet is. Megsértődik, kerüli a kapcsolatot, magába fordul. A távolságtartással azonban tovább fokozza a kritizáló fél feszültségét, dühét, aki még bántóbb dolgokat képes megfogalmazni.

Egy másik destruktív lehetőség, ha a kritizált személy úgy védekezik a sérelmekkel szemben, hogy maga is sértegetővé válik, válaszképpen ő is fájdalmat okoz partnerének. Ez az ördögi kör is a partnerek egymástól való eltávolodását eredményezi.

A „sérelem-kör” egyik végleges következménye lehet – főleg, ha ezek gyakoriak és állandósulnak – hogy a bántott fél szélsőséges módon reagál. Vagy kimenekül a helyzetből és olyan partnert keres, aki mellett erősnek, vonzónak, kedvesnek érzi magát; vagy benne marad a bántalmazó kapcsolatban, s ezzel önmaga is hozzájárul a bántalmazó-bántalmazott kapcsolat fenntartásához, azaz saját önbecsülésének elveszítéséhez.

A bántó kritikák, sértések összességében mindkét fél részéről sok fájdalommal járnak, és kifejezetten destruktív hatással bírnak a kapcsolatra – azaz mindkét félre.

 

(Forrás: Mindennapi Pszichológia – IX. évfolyam 3. szám 2017. június-július – Kozékiné dr. Hammer Zsuzsanna PhD)